
Juhlien järjestäminen - 6 parasta vinkkiä
Kun yksityiskohdat on mietitty huolella etukäteen, juhlien järjestäminen menee helposti ja juhlapäivänä voi keskittyä vieraiden seurasta nauttimiseen. Koostimme juhlia järjestäville toimivia vinkkejä ja juomasuosituksia.
Häiden, valmistujaisten tai vaikka ihan pienimuotoisten kotijuhlienkin järjestelyt saattavat tuntua stressaavilta. Onneksi hyvin suunniteltu juhla on puoliksi tehty, joten valmistelut ja niiden aikataulu kannattaa pohtia hyvissä ajoin. Katso näppärä kuuden vinkin muistilista juhlapöydän juomavalintoihin ja onnistuneisiin juhlajärjestelyihin.
Näillä vinkeillä onnistut:
1. Tee vieraslista
2. Tervetuliaismalja
3. Noutopöytä vai pöytiintarjoilu
4. Huomioi juhlajuomien peruskaava
5. Suuntaviivoja juomien valintaan
6. Alkoholittomat valinnat
1. Juhlien järjestäminen alkaa vieraslistan laatimisella


Vieraslista on pohja juhlien valmisteluille. Kutsut on hyvä lähettää ajoissa, jotta mahdollisimman moni tietää varata päivän.
-
Kutsun voi esittää rennosti vaikka tekstiviestillä. Perinteinen postitettu kutsu ilahduttaa kuitenkin aivan erityisesti, joten paperikutsuja kannattaa harkita jo pienienkin kekkereiden kohdalla.
-
Kutsussa kannattaa mainita juhlan aihe ja kysyä erikoisruokavaliosta. Siihen voi liittää myös tiedon pukukoodista, lahjalistasta sekä ohjeet paikalle saapumiseen.
2. Valitse tervetuliaismalja

Juhlavieraille tarjotaan yleensä heti alkuun tunnelmaa kohottava alkumalja. Jos vieraat saapuvat samaan aikaan, juhlien järjestäjä pitää usein tervetuliaispuheen ja kohottaa lasin yhteiseen skoolaukseen.
-
Tervetuliaisjuoma on samalla ruokahalua herättelevä aperitiivi. Aperitiivin yleissääntö on, että se on kuiva, raikas ja mieto.
-
Aperitiivina käytettävät viinit ovat usein samppanjan ja kuohuviinien ohella lähinnä tuoreita valko-, joskus roseeviinejä. Aperitiivina toimii myös hyvin esimerkiksi kevyt booli, raikas kuohuviinidrinkki tai alkoholiton cocktail.
3. Noutopöytä vai pöytiintarjoilu?

Helppo ja rento noutopöytä
Noutopöytä eli buffet on rento tarjoilumuoto, joka on helppo järjestää myös kotioloissa. Ruoat katetaan siihen nauttimisjärjestyksessä: alkuruoat ennen pääruokaa, kylmät ruokalajit ennen lämpimiä, kalaruoat ennen liharuokia.
Ruokien suunnittelussa kannattaa huomioida, syödäänkö ateria pöydissä istuen vai juhlatilassa liikkuen. Jos vieraat syövät seisaaltaan, ruoan tulisi olla helposti yhdellä kädellä haarukoitavaa.
Pöytiintarjoilu suuremmalle seurueelle vaatii apukäsiä
Pöytiintarjoilu on noutopöytää juhlavampi, mutta vaativa ratkaisu.
Kotona isäntäväki voi tarjoilla pienelle porukalle, mutta vähänkään suurempi vierasmäärä vaatii apuun tarjoilijat. Nyrkkisääntö on, että tarjoilijoita tarvitaan yksi kutakin 8–10 vierasta kohden.
4. Huomioi juhlajuomien peruskaava

Alkumaljan jälkeen tarjottaville juomille on vakiintunut peruskaava:
- ruokajuomina valko- ja punaviini, olut sekä jää- tai kivennäisvesi
- jälkiruokien kanssa jälkiruokajuoma
- ruokailun jälkeen kahvi ja tee sekä mahdollinen avec-juoma
- aterian jälkeen seurustelujuomia
Punaviiniä kuuluu yleensä enemmän kuin valkoviiniä, joten valko- ja punaviinin toimiva suhde on 2:3. Viinit voi sävyttää toisiinsa vaikka valitsemalla ne samalta alueelta tai tuottajalta.
Ylioppilasjuhlissa, muissa valmistujaisissa sekä monissa perhejuhlissa tarjoiluna on usein kahvipöytä. Alkumaljana tarjottava kuohuviini saattaa silloin olla tilaisuuden ainoa alkoholillinen juoma.
5. Suuntaviivoja juomavalintaan

Noutopöydän juomavalinnat
-
Noutopöydän ruokajuomina tarjotaan usein valikoima, josta vieraat valitsevat itse mieleisensä janonsammuttajan. Juomat voi kattaa erilliseen pöytään tai valmiiksi ruokapöytiin.
-
Viinien pitää sointua monipuolisiin makuihin. Siksi noutopöydän valkoviini on kuiva tai puolikuiva, raikas ja aromikas. Punaviiniksi taas sopii keskitäyteläinen, hedelmäinen ja melko pehmeä viini. Roseeviini ja roseekuohuviini ovat erinomaisia ruokajuomia, jotka toimivat läpi aterian.
-
Ruokailun jälkeen tarjottaviksi seurustelujuomiksi on hyvä kattaa alkoholittomia juomia sekä esimerkiksi viiniä, erilaisia oluita tai boolia. Baaritarjoilu on sekin yksi vaihtoehto.
Juomavalinnat pöytiintarjoilussa
Kun ruoka tarjoillaan pöytään, ruokajuomat voi soinnuttaa tarkasti kuhunkin annokseen sopiviksi.
- Kevyen makuiselle ruoalle valitaan kevyt viini tai olut, voimakkaalle täyteläinen. Toisaalta vastakohdat saattavat täydentää toisiaan, joten esimerkiksi tulisen ruoan kanssa maistuu kevyt ja raikas juoma.
- Jälkiruoan viini voi olla makeampaa kuin jälkiruoka, jolloin siitä muodostuu tasapainoinen kokonaisuus. Myös kuivaa, hedelmäistä kuohuviiniä voi kokeilla jälkiruoan kanssa. Kuohuviin kuplat tasapainottavat mahdollista jälkiruoan rasvaisuutta.
- Vanhan säännön mukaan kalan kanssa tarjotaan valkoviiniä, lihan kanssa punaista. Periaate pitää edelleen pintansa, mutta sitä voi myös rohkeasti rikkoa huomioiden ruokajuomien suuntaviivat.
Myös juomien tarjoilujärjestys kannattaa huomioida
- Kevyt viini tai olut tulee ennen täyteläistä,
- Valkoviini yleensä ennen punaviiniä.
- Kuiva viini tarjotaan ennen makeaa,
- Yksinkertainen viini ennen laadukkaampaa.
6. Juhlien alkoholittomat

Huomaavainen isäntäväki varaa alkoholittoman vaihtoehdon raskaana oleville ja autoileville vierailleen sekä niille, jotka haluavat muutoin nauttia elämän hyvistä hetkistä ilman alkoholia.
- Alkoholittomat ruoka- ja seurustelujuomat ovat kaikissa juhlissa tärkeä osa tarjoilua. Juhla voi aina olla myös kokonaan alkoholiton.
- Alkumaljan holittomana vaihtoehtona maistuu alkoholiton kuohu- tai valkoviini, laadukas virvoitusjuoma tai vaikka alkoholiton booli.
- Ruokajuomien alkoholittomina vaihtoehtoina kannattaa tarjota kuplaveden ohella alkoholittomia oluita ja viinejä. Kotikalja ja mehut ovat perinteinen vaihtoehto.
Alkoholittomat ovat parhaimmillaan, kun ne tarjotaan erittäin hyvin viilennettyinä. Lue lisää juomien tarjoilulämpötiloista.
kuvat Otavamedia & Alko

Tilaa kun sinulle sopii, nouda veloituksetta omasta Alkostasi. Voit valita oman makuiseesi juhlaan sopivat juomat laadukkaista alkoholittomista vaihtoehdoista juhlaviin kuohuviin.
Verkkokauppaan