
10 skäl att förälska sig i Tyskland och landets viner
De tyska Rieslingvinerna lyckades charma alla, men känner du till den röda spätburgundern och den mousserande drycken sekt? Här får du de bästa tipsen om tyska viner, mat och vinturism.
1. Vinregioner på uppgång
I Tyskland finns det totalt 103 000 hektar vinodlingar. Till ytan är det världens 13:e största vinland med den nionde största produktionsvolymen. Det finns cirka 15 200 vinproducenter i Tyskland.
Landet har 13 kvalitetsvinregioner, varav Rheinhessen och Pfalz är de två största. Rheinhessen har höga produktionsvolymer, för det är ett låglänt område och druvorna kan skördas maskinellt. Pfalz fördel är det sydliga läget med varmt klimat där druvorna säkert mognar.
Vinregioner som varit på uppgång de senaste åren är Baden, Pfalz och Ahr som också producerar Spätburgunder. Dessutom ökar Franken i popularitet, och särskilt intressant där är druvan Silvaner, som metropolernas sommelierer upptäckt på senare tid.
2. Lätt, bärig Spätburgunder
Pinot Noir heter i Tyskland Spätburgunder och den är landets mest odlade druva.
En tredjedel av Tysklands vinproduktion är rödvin och den vanligaste blå druvan är Spätburgunder, det vill säga Pinot Noir. Den odlas på cirka 11 500 hektar vilket utgör 11 procent av landets totala vinodlingsareal. De viktigaste Spätburgunder-områdena är Baden, Pfalz och Rheinhessen, men den odlas också i Rheingau och Mosel.
Både konsumenter och vinodlare ute i världen är intresserade av Pinot Noir just nu. Högklassig ”spät” är attraktiv också av den anledningen att priserna på viner från Bourgogne har stigit utom räckhåll för många.
Tysk spätburgunder kännetecknas av lätthet, toner av röda bär från ett svalt klimat och jordnära nyanser av ”skogsbotten”. De är därför utmärkta viner till höstens smaker som rotfrukter, svamprätter, ljust kött och fet fisk som lax. Spätburgunder fungerar också vid julbordet eftersom den lättar upp fet och salt mat.
3. Potatisnudel-panna med rosenkål
Gör en härlig måltid med hemgjorda potatisnudlar, brysselkål och bacon. Här är receptet!
Dryckesförslag: Spätburgunder. Dessa bäriga rödviner med toner av skogsbotten är lätta men smakrika dryckespar till potatisnudelpanna. Servera spätburgunder aningen kylt i rödvinsglas med stor kupa.
4. Från korv till exotiska smaker
Traditionell tysk mat får en att tänka på surkål, flammkuchen, korv och grislägg. Många har ätit currywurst och dönerkebab vid gatuköken i Berlin.
Numera är maten i Tyskland väldigt internationell, vilket också är lätt att konstatera i befolkningsstatistiken: en av fyra tyskar har rötter utanför Tyskland åtminstone på den ena förälderns sida. Dessutom bor det ett betydande antal turkar, ukrainare och syrier i Tyskland, vilket syns i matkulturen framför allt i stora städer.
En särskilt kär grönsak för tyskar är sparris, med säsong från mitten av april till Johannes Döparens dag den 24 juni, det vill säga vår midsommar. Nationella sparrisdagen som firas den 5 maj lanserades i Tyskland 2023.
5. Åk på en vinresa
Tyskland ligger en kort flygresa bort för finländska vinresenärer. Det går också att resa dit med färja och bil och med tåg via Stockholm.
Riesling är det berömdaste vinet från Mosel, som med fördel utforskas på cykel för att njuta fullt ut av traktens storslagna landskap. Sevärda är bland annat vindodlingarna på sluttningar som stiger i en vinkel på upp till 65 grader.
Det odlas också lite Spätburgunder i Mosel och den som har tur kan hitta vitt vin gjort på druvan Elbling.
En annan toppregion på en vinresa i Tyskland är Rheingau, som ligger i delstaten Hessen i västra Tyskland, ungefär en halvtimme med tåg från Frankfurt. Rheingau är litet till ytan, men betydande för Tysklands vinkultur.
Värt att uppleva är också Franken, som ligger öster om Frankfurt och domineras av druvan Silvaner.
Utöver vingårdarna är den lokala naturen imponerande. Här finns hela tio nationalparker. Franken erbjuder också mycket att se för kulturvänner, särskilt den som gillar magnifik barockarkitektur.
Givetvis är färgstarka Berlin alltid värt ett besök under Tysklandsresan. Här finns trevliga caféer och brunchställen exempelvis i Prenzlauer Berg. För en barrunda styrs stegen till livliga Kreutzberg eller ruffa Neukölln, där man hittar det bästa partyt genom att följa basdunket.
Vinvänner ska inte missa Raw Wine-evenemanget som arrangeras i Berlin den 1 december. Där presenteras naturviner, biodynamiska och ekologiska viner. I början av året hålls också Berlins vinmässa, Tysklands största vinevenemang för konsumenter.
6. Sekt av alla de slag
Tyskland är en av världens största konsumenter av mousserande viner, och tyskarna dricker själva sin sekt, så det exporteras inte särskilt mycket tyskt bubbel. Piccoloflaskor med sekt är en vanlig syn såväl i parker som på technoklubbar i Berlin.
Kvalitetsskalan på tyska mousserande viner är bred. Viss sekt som konsumeras i Tyskland är gjord av billiga druvor som köpts från andra vinländer. Den andra ytterligheten av tyska mousserande viner är högklassiga viner gjorda med den traditionella champagnemetoden, som återspeglar produktionsområdets särdrag. Till exempel Riesling används till ypperlig sekt som lagrats länge och fått fantastiska nyanser.
Tyska mousserande viner gjorda med den traditionella metoden känns igen på etikettens märkning ”klassische Flaschengärung”. Kvaliteten avslöjas också av årgång, druvsort och pris.
7. Riesling fortsatt etta
Nordborna är galna i riesling och en betydande del av tysk riesling exporteras till Finland, Norge och Sverige.
Rieslings popularitet förklaras av två skäl. För det första är Riesling en mångsidig druvsort med sötma som sträcker sig från kruttorr till dessertvin. Riesling finns också både med och utan bubblor.
En annan anledning till rieslings popularitet är att det passar till många olika maträtter. Just nu är särskilt kabinett-riesling på uppgång med sin fräscha stil och lägre alkoholhalt. Några sådana viner säljs även på Alko.
I Tyskland är det trendigt med Grauburgunder, det vill säga Pinot Grigio, och Weissburgunder, Pinot Blanc. Grauburgunder har vanligen en lätt och okomplicerad stil men druvan kan också användas till fylliga viner. Tysk weissburgunder är ännu fräschare än grauburgunder, med elegans och citrus.
8. Currywurst på allas läppar
Currywurst är en superpopulär grillrätt som kommer från Berlin. Prova receptet Hotdogpizza med currywurst!
DRYCKESFÖRSLAG:
Currywurst hör till hörnstenarna i berlinska gatukök. Till hotdogpizza med currywurst kan du enligt egen smak välja krispigt humlig pilsner eller rund och fruktig hefe-veteöl från Tyskland.
9. Alla vägar leder till München
Massiva Oktoberfest lockar årligen miljontals ölturister till München. Oktoberfest i München är känd för ölet, men festivalen är egentligen en folkfest med fokus på jordbruk och skörd. Evenemanget har ingen åldersgräns och det finns program också för barn.
Oktoberfest anses ha fått sin början i och med Bayerns prins Ludwigs och prinsessan Therese von Sachsen-Hildburghausens bröllop som firades som en folkfest 1810. Öl kom med i bilden först 1819.
Förra årets Oktoberfest lockade 7,2 miljoner besökare som drack totalt 6,5 miljoner liter öl.Festivaltälten är enorma, det största Hofbräu-Festzelt har platser inne för 6 520 kunderoch på terrassen för 3 020 kunder.
10. Smakminne
Alkos försäljare och utbildare Noora från butiken i Karleby besökte Tysklands vinområden i våras.
"Jag reste till Mosel på våren när det serveras sparris nästan överallt. Mitt bästa smakminne är sparriscarpaccio. Färsk vit sparris hade skurits på längden i tunna skivor och placerats på tallriken i ett vackert rutnät. Den toppades med olivolja, citron, en nypa salt och svartpeppar och färsk parmesan. Det smakade himmelskt med riesling till."
Text Teemu Leminen, foto Antti Vettenranta