Konservering bevarar sommarens smaker hela året: Så här konserverar du bär och frukt

Sylt eller gelé? Eller kanske likördränkt frukt? Smaken avgör. Det är både trevligt och givande att konservera till sig själv och till andra. Likör och bitter ger resultatet pikant och spännande smak.

Konservering är en metod som ger skördetidens läckerheter lång hållbarhet. Konserveringen håller mikroberna på avstånd, stävjar färg- och strukturförändringar och bevarar råvarornas näringsvärde.

Konservering av frukt och bär

Konservering av frukt och bär ger olika läckerheter som bland annat lämpar sig som present. Med goda råvaror, rätt sorts socker och rena burkar lagar du välsmakande och hållbar sylt.

Färska råvaror ger den bästa sylten och gelén, men under vintern kan man använda frysta bär. Hallon, vinbär och sammetsbjörnbär finns som frysta året runt och fungerar som räddning för den ivrige syltkokaren när det knäpper i knutarna.

Några grundtips för konservering

Konserveringen lyckas om du håller några saker i minnet:

  • De burkar och flaskor som används för konservering bör vara helt rena. Diska burkarna och flaskorna med diskmedel och skölj dem omsorgsfullt. Koka upp vatten i en stor kastrull och sänk ned burkarna, flaskorna, korkarna och tätningarna i det heta vattnet. Låt dem ligga cirka fem minuter i kastrullen.

  • Använd små 1−2 deciliters burkar för gelé. Gelébildningen lyckas bäst i små kärl.

  • Frukt och bär innehåller naturens eget konserveringsmedel pektin som deltar i processen. Ju mer pektin frukten och bären innehåller, desto bättre lyckas gelébildningen. Citrusfrukter och vinbär har hög pektinhalt. Av dessa kan man koka sylt med vanligt socker. Pektinhalten är medelhög i hallon, plommon, äpplen och aprikos och låg i körsbär, vindruvor, jordgubbar, blåbär och nektariner. Vid syltning av frukt och bär med låg pektinhalt bör man använda syltsocker med pektintillsats.

Så här lagar du bärsylt

Bärsylt är lätt att laga och koktiden är kort. Alla bär duger som råvara. Använd syltsocker i proportionen 1:2 (en del syltsocker och två delar bär), exempelvis ett halvt kg syltsocker till ett kg bär.

Varför inte smaksätta sylt gjord på till exempel röda, svarta eller vita vinbär med bärlikör? Tillför ett kg rensade bär 0,5 dl bärlikör och 0,5 dl citronsaft. Slå i syltsockret och skaka kastrullen för att fördela sockret, likören och citronsaften jämnt. Låt blandningen dra en halv timme och koka därefter upp den. Koka blandningen 5 minuter under omrörning. Avlägsna skummet. Slå sylten i rena glasburkar. Receptet ger en liter sylt.

Använd samma recept och körsbärslikör för körsbärssylt. Låt körsbären ligga i sin lag en timme före kokningen.

Så här lagar du gelé

Vid tillredningen av sylt använder man hela frukter och bär, medan gelé lagas på saften. Syrliga frukter och bär med hög pektinhalt lämpar sig bäst för tillredning av gelé. Sådana är bland annat vinbär, lingon, tranbär, aroniabär, rönnbär, rosenkvitten, äpplen och citrusfrukter. Följ exempelvis recepten på aroniagelé och rönnbärsgelé.

Gör alltid ett gelétest efter kokningen: Slå en matsked gelé på en kall tallrik och gör en fåra mitt i blandningen. Om fåran består är gelén färdig. Fortsätt kokningen en stund om fåran sluter sig och upprepa därefter testet.

Under vintern kan du konservera exempelvis säsongens frukter. Gelé gjord på citrusfrukter saknar motstycke. Apelsingelé smaksatt med bitter och citrongelé smaksatt med citruslikör är både läckra och lättlagade. Pressa saften ur 1,5 kg (ekologisk) citrusfrukt i en kastrull, tillsätt 0,5−1 dl likör eller bitter och syltsocker i förhållandet 1:2 (en del syltsocker och två delar fruktsaft). Koka upp blandningen och låt den koka fyra minuter. Laga gelén och slå den i rena glasburkar. Riv gärna ner rent citrusskal i gelén. Receptet ger 10−12 dl gelé.

Frukt i sockerlag

Bland annat persika, plommon, aprikos, nektarin och vindruvor går utmärkt att konservera i sockerlag var för sig eller tillsammans. Koka upp en liter smaksatt sockerlag (7 dl vatten, 3 dl socker, 3 stjärnanisar, 3 kanelstänger och 3 kryddnejlikor) per kg rensat fruktkött. Tillsätt 3 dl citruslikör och en vaniljstång. Värm blandningen, men undvik kokning. Slå lagen över fruktköttet, förslut kärlet och låt konserven dra en månad i kylskåp.

Konservera bär på mormors vis

Den som vill konservera bär så naturligt som möjligt gör på mormors vis: Slå bären i en burk eller flaska. Kokt och avkylt friskt vatten konserverar lingon, krusbär, körsbär och rabarber. Bären bör vara färska och hela och rabarberbitarna jämnstora och skalförsedda. Fyll de rena burkarna eller flaskorna med bär, slå på kallt vatten tills bären täcks, förslut tätt och förvara svalt. Exempelvis lingon håller flera månader i svalt och mörkt utrymme.

Text Taina Tellman, foto iStock