10 syytä rakastaa Italiaa

Olemme oppineet tuntemaan Italiaa eritoten ruoan kautta. Tutustu Italian ruoka- ja juomakulttuuriin lukemalla artikkeli sekä testaa viinitietosi Italian viineistä kertovassa visassa. 

1. Mamma mia! Perhe, kotiseutu ja sen ruoka ovat italialaisille ykkösiä. 

Jos kysyt italialaiselta, kenen tekemä ruoka on parasta, niin tietenkin oman äidin! Ruoka ja yhdessä syöminen koko perheen kesken on olennainen osa italialaista kulttuuria. Ruokia tehdään hartaudella eritoten viikonloppuisin, ja ateriasta nautitaan pitkään.  

Italialaisen perhe-elämä pyörii pitkälti isovanhempien ympärillä. He mahdollistavat sen, että aikuiset voivat käydä töissä ja lapsenlapset saavat ruokaa.  

Jos ruokaa ei valmisteta itse, italialaiset miettivät hyvin tarkkaan, mihin he menevät syömään. Samalla kun syödään, keskustellaan siitä, mitä parhaillaan syödään ja suunnitellaan tulevia syömisiä. Myös lounaan jälkeen töissä keskustellaan hartaasti siitä, mitä lounaalla syötiin, ennen kuin ryhdytään töihin.  

2. Lähiruokaa, josta tuli maailmankuulua 

Italialainen ruoka perustuu sesonki- ja lähiruoka-ajatteluun. Paikallisuus on ruokakulttuurissa se juttu:  

  • Cucina povera eli ”köyhä keittiö” tarjoaa maanläheistä, yksinkertaista ruokaa paikallisesti tuotetuista raaka-aineista. 

  • Joka kylällä on oma tapansa laittaa ruokaa. 

  • Rannikolla syödään äyriäisiä ja kalaa, sisämaassa niitä ei juurikaan nautita. 

  • Roomasta pohjoiseen ruoanlaitossa käytetään voita ja kermaa, Roomasta etelään puolestaan tomaattia ja oliiviöljyä.

  • Ruoka nautitaan luonnollisesti paikallisen viinin kera, koska samasta maaperästä peräisin olevat maut täydentävät parhaiten toisiaan.

  • Viinin koetaan edistävän myös ruoansulatusta, joka on italialaisille tärkeä puheenaihe.  


Pasta ei myöskään ole vain pastaa: 

  • Kun meille kelpaa pasta kuin pasta, italialaiselle ei ole sama, tarjotaanko ateria tagliatellen vai spagetin kera.

  • Italiassa on myös kiveen hakattu, minkä muotoinen pasta mihinkin ruokalajiin kuuluu.

  • Pastoissa on myös aluekohtaisia erikoisuuksia.  

  • Pastaruokien kanssa sopivista viineistä voit lukea lisää täältä.

3. Paikalliset erikoisuudet, kuten täyteläinen Amarone 

Amarone on Pohjois-Italian Valpolicellan alueen ylpeys, joka valmistetaan kuivatuista rypäleistä. Valmistusmenetelmänsä ansiosta viini on poikkeuksellisen runsas, samettinen, moniulotteinen ja pitkäikäinen. Täyteläinen Amarone ei jätä ketään kylmäksi. 

Amarone sopii voimakkaiden juustojen ja tuhtien liharuokien pariksi tai erilaisten naposteltavien, kuten leikkeleiden, juustojen, viikunoiden, pähkinöiden ja focaccian seuraksi.  

Se on hyvää myös nautittavaksi takkatulen ääressä!  

Amaronesta lisää täältä

4. Italialainen kotiseuturakkaus 

Niin rakastavat italialaisetkin. Italiassa rakkaus kotiseutuun ja kotiseudun ruokiin ei ole mikään naurun aihe. Itse asiassa kotiseuturakkaat italialaiset eivät mielellään edes matkusta pois kotoaan.  

Alkon palvelu- ja tuotekouluttaja Susanna Hildén kertoo tarinan italialaisista ystävistään, jotka matkustivat kolmeksi päiväksi Pariisiin. 

”Kun kysyin italialaisilta ystäviltäni, miten heidän reissunsa sujui, he vastasivat, että se oli aivan kamalaa. He olivat joutuneet olemaan peräti kolme päivää ranskalaisten ruokien varassa ilman pizzaa ja pastaa.” 

5. Sisilia vs. pohjoinen 

Toscana ja Veneto ovat Italian tunnetuimpia viinialueita, mutta myös tuliperäinen Sisilia ja erityisesti sen punaviinit ovat kansainvälisessä nosteessa. Jos pitää barolosta, kannattaa tutustua Etnan alueen viineihin.  

Tuliperäinen Sisilia on ihanteellinen alue viininvalmistukseen. Kuiva ja kuuma ilmanala tuo viineihin täyteläisyyttä ja runsautta. Etnan viinitarhat sijaitsevat rinteillä tuliperäisessä maaperässä, korkeimmillaan noin 1 200 metrissä. Näin viineihin saadaan samaan aikaan heleyttä ja raikkautta.  

Sisiliassa panostetaan paikallisiin lajikkeisiin, kuten Etnan Nerello Mascaleseen ja Nerello Cappuccioon, jota sekoitetaan viiniin noin viidesosan verran. Näin saadaan herkkiä mutta aromikkaita viinejä, joissa maistuu karpalo, vadelma, hapankirsikka ja kuivatut yrtit sekä mineraalisia aromeja.  Lue lisää Italian viinialueista.

6. Eläköön italialainen roseeprosecco 

Saisiko olla lasi pinkkiä kuohuvaa Koillis-Italian Prosecco­alueelta, jolla on DOC-laatuluokitus?  

Italian viinilainsäädäntö salli roseeproseccon valmistamisen noin kaksi vuotta sitten. Tämä vahvisti jo nousukiidossa olevaa italialaisten kuohuviinien globaalia suosiota. Alkon myyntitilastoissa proseccot ohittivat ensimmäistä kertaa suomalaisten rakastaman espanjalaisen cavan.  

Proseccon ja cavan eroista voit lukea lisää täältä.

Roseeprosecco on raikkaan hedelmäinen ja keveän marjainen kuohuva, jonka väri tulee Pinot Nero -rypäleestä. Mutta vaikka se on helppo viini, sitä ei ole helppo valmistaa. Valmistus tankkikäymismenetelmällä vie 60 päivää, kaksi kertaa kauemmin kuin tavallisen proseccon.  

Vaikka pinkki hurmuri on vuosikertaviiniä, se on tehty nuorena nautittavaksi. Upean värinen roseeprosecco on oiva alkumalja ja seurustelujuoma. Pienet syötävät, kuten italialaistyyliset antipastot, sopivat mainiosti roseeproseccon kera nautittaviksi. 

7. Illallinen pitkän kaavan mukaan 

Aperitivo, antipasto, primo, secondo ja dolce. Näistä koostuu tyypillinen italialainen viiden ruokalajin menu, joka toki kuuluu enemmän viikonloppuun ja ravintolaillalliseen kuin arkeen.  

  • Aperitivo eli aperitiivi on ruokahalun herättäjä, esimerkiksi lasillinen proseccoa tai katkeroa. Sen kanssa nautitaan useita pienen pieniä makupaloja: oliiveja, bruschetta-leipää ja esimerkiksi salamia tai ilmakuivattua kinkkua, prosciutto crudo. Aperitiivin tarkoitus on myös pitää sopivasti nälkää niin, että varsinaista ateriaa jaksaa odottaa – Italiassa ruoasta kun nautitaan pitkään ja hartaasti. Italiassa on aperitiiveihin erikoistuneita ravintoloita, joihin mennään istuskelemaan muutamaksi tunniksi ennen varsinaiselle illalliselle menoa. 


  • Antipasto tai antipasti tarkoittaa alkupaloja. Ne voivat koostua esimerkiksi marinoiduista kasviksista, leikkeleistä, juustosta tai salaatista. Salaattia ei vuorata raskaalla kastikkeella vaan oliiviöljyllä, viinietikalla, suolalla ja pippurilla.  

  • Primo on väliruoka, jonka tarkoitus on viedä nälkä. Se on pastaa, risottoa, polentaa tai keittoa.  

  • Secondo eli pääruoka on yksinkertainen ja pieni annos lihaa tai kalaa. Sen kera voidaan tarjoilla myös kasvislisukkeita, contorneja.  


  • Dolce eli makea jälkiruoka nautitaan pääruoan jälkeen. Jälkiruoan päälle (ei sen kanssa!) maistuu vielä espresso, kenties myös digestiivi helpottamaan ruoansulatusta.  

 

8. Italialaiset klassikkoviinit ja paikallisia helmiä 

 

Oman kylän viinit ja raaka-aineet ovat italialaisen ruokakulttuurin perusta. 

Moni tuntee Italian klassikkopunaviinit: amaronet, chiantit, barolot ja ripassot tunnetuilta viinialueilta kuten Valpolicellasta, Toscanasta, Piemontesta ja Venetosta. Viininvalmistusta ohjaavat hyvin pitkät perinteet. Viinitalojen historia voi ulottua jopa 23 sukupolven taakse.  

Klassikkojen lisäksi Italiasta löytyy muitakin, paikallisille hyvin tuttuja mutta ulkopuolisille uutukaisia helmiä. Ne ovat alueiden omia lajikkeita, joita viljellään hyvin pienellä alueella.  

Viininvalmistus kulkee käsi kädessä paikallisen ruokakulttuurin kanssa. Siksi paikalliset viinit sopivat erityisen hyvin lähiruokien kanssa. Pääosin viinit hyödynnetäänkin omassa kylässä, eikä niitä juurikaan viedä myyntiin muualle. Paikallisia italialaisia lajikkeita on jopa yli 350.  

9. Ihanat klassikot 

Rakastamme italialaisten tavoin pasta carbonaraa ja bolognesea, lasagneapizzaa ja pastaa, mutta myös muita klassikkoja, kuten esimerkiksi risottoa ja melanzane alla parmigianaa.  

Entäs ne jälkiruoat? Sitruunainen millefoglie on yksi Italian suosituimmista jälkiruoista. 

Tiramisu taitaa puolestaan olla niistä maailmalla tunnetuin. Jo pelkästä tiramisu-sanasta alkaa makunystyröissä maistua ja nenässä tuoksua ainakin espresso ja tumma kaakao.  

Klassiseen tiramisuun ei käytetä alkoholia, mutta reseptistä on erilaisia variaatioita, joissa on joko kahvilikööriä, mantelilikööriä tai sisilialaista marsalaviiniä

Me kehitimme tiramisusta juotavan version. Juotava tiramisu? Pyhäinhäväistystä, sanoisivat italialaiset. Nam, sanomme me suomalaiset.  

10. Kattava Italian-viinien valikoima 

Alkon Italian-viinien valikoimat ovat monipuoliset. Alkon valikoimissa on vuoden 2023 alussa tarjolla kaikkiaan 

Eri Alkon myymälöiden valikoima vaihtelee, mutta kaikkia näitä voi tilata verkkokaupasta.  

Teksti Jaana Kalliokoski, kuva Timo Pyykkö, tyyli Niina Meriläinen, asiantuntijana Alkon palvelu- ja tuotekouluttaja Susanna Hildén.