
Alkoanställdas julrecept – 10 bravurer på julbordet
Har du en speciell maträtt, dryck eller ett bakverk som gör din jul? Vi frågade Alkos personal vilken rätt som är stjärnan på deras julbord. Bland svaren fanns en rad lockande delikatesser och intressanta berättelser om dem. Plocka de bästa idéerna till din egen festsäsong, med dryckesförslag, givetvis.
1. Fisk – en klassiker på festbordet
“Min favorit under julen är ett rikligt fiskbord med kall- och varmrökt lax, gravad lax eller sik och rom med tillbehör. Till det kokt potatis och kanske en klick smör. Matdrycken är absolut tjeckisk pils eller lager. Samma kombo funkar lika bra på midsommar men då givetvis med nypotatis till.”
- Minttu, Alko Esbo Källstrand och Entresse
Kolla våra tips för smaksättning av gravad lax och gravad sik samt vårt läckra recept på rommousse.
2. Kallrökta laxrullar med färskost
“Min absoluta juldelikatess är rullar av kallrökt lax fyllda med färskost. Av den här mängden lax brukar jag göra två mindre eller en större rulle, beroende på hur stora rundlar jag vill servera.”
- Emma, Alko Helsingfors Östra centrum Easton
Här hittar du Emmas recept på kallrökta laxrullar med färskost.
3. Kekkonens läckerhet: djävulssallad
“Till vår jul hör djävulssallad, som redan president Urho Kekkonen åt på restaurang König på 1950- och 1960-talet. Min pappa var vaktmästare där då. Han var en riktig finsmakare och vi åt fantastisk mat hemma. Den tidens berömda kockar besökte oss ofta.
Det är därifrån mitt eget intresse för mat kommer och numera är jag ett veritabelt matfreak. Djävulssalladen innehåller stora räkor, röd paprika och ananas i bitar eller kross. Dressingen är majonnäs smaksatt med ketchup och cayennepeppar.”
- Sirpa, Alko Vanda Dickursby, Korso och Håkansböle
4. Vintrig äggtoddy
”En av mina jultraditioner är att dricka äggtoddy till efterrätt och också annars under helgen. Självkokt toddy med julkryddor är underbart len och kan också göras laktosfri. Jag spetsar min toddy med mörk rom, men den smakar gott också utan alkohol.”
- Tiina, Alko Kuopio Savilahti
Kolla recept på äggtoddy.
5. Whiskymarinerade vitlöksklyftor
Självgjort är bäst. En matgåva är perfekt till vänner, grannar eller mor- och farföräldrar. Whiskymarinerad vitlök är en bra julklapp även till den som redan har allt. Bäst av allt är att gåvan vanligtvis används genast och inte blir stående i skåpet.
”Vitlöken smakar bäst till skinka, kallskuret och lådor. Värt att prova som dryck till den är fräsch pilsner eller tysk bocköl med sötare smak av malt.”
- Jyri, Alko Kouvola Tervaskangas
Kolla Jyris recept på whiskymarinerade vitlöksklyftor. Här finns fler tips på fler ätbara julklappar.
6. Veganens val
Duka bordet med veganska versioner av julklassiker och helt nya smaker. Många välbekanta julrätter kan enkelt göras veganska genom att till exempel byta mejeriprodukterna mot växtbaserade.
”Min favorit är rostad rosenkål med senapssmak: Jag skär rosenkålen itu, rullar den i en blandning av söt senap och olivolja och kryddar den med salt och svartpeppar. Ovanpå strör jag sesamfrön eller limpsmulor. Bra matdryck är mjuk, söt och maltig mörk lager.”
- Heidi, Alko Seinäjoki Megacenter
”Hos oss blir det ingen jul utan morots- och kålrotslåda. När vårt äldsta barn bytte till vegansk kost blev också lådorna veganska. Och smaken blev bara bättre! Så absoluta måsten på vårt julbord är kålrots-, morots- och batatlåda som gräddats mjuka med havredryck.”
- Annukka, Alko Pertunmaa Kuortti
Av rödbeta kan du göra kallrökt ren för veganer. Prova också våra andra veganska julrecept: vegansk senapssill av champinjoner, vegansk vitlökssill av aubergine och en vegansk variant av kallrökt lax.
7. Evigt populär dadelkaka
Den traditionella dadelkakan är lika förtjusande år efter år. Kakans smak kan du variera genom att koka dadlarna i glögg, saft, kaffe eller mörkt öl. Den saftiga kakan håller länge och är lätt att göra till det egna kaffebordet, som julklapp eller till basarer.
”Finns det ingen dadelkaka på julbordet så är jag lika mörk i sinnet som himlen i Lappland när shamanen satt norrskenet i burk. Det är sällan jag druckit något till kakan, men tawny port skulle säkert vara ett lysande smakpar.”
- Valtteri, Alko Träskända
Här är några kreativa varianter av dadelkaka: dadelchokladkaka och tysk dadel- och ölkaka.
8. Enkel bärparfait
Den fräscha, lätta parfaiten som kan göras i förväg är en läcker avslutning på julmiddagen.
”Mina klassiker hänger kvar från 1990-talet. Då började jag som tonåring göra bärparfait på kvarg, som var julbordets efterrätt med vispad grädde och bär. Den är enkel och snabbt att göra, också i god tid för att förvaras i frysen. Parfaiten kan också dekoreras med maränger och serveras med tjinuskisås.”
- Hanna, Alko Träskända
Kolla Hannas recept på bärparfait med kvarg.
9. Hembakade karelska piroger
”Stjärnan på vårt julbord är utan vidare hembakade karelska piroger med äggsmör och till det kylskåpskall tjeckisk lager eller glögg. Min mormor evakuerades från Karelen, och i min barndom samlades släktens alla kvinnor före jul för att tillsammans baka piroger i mormors bakugn.”
- Jaana, Alko Haapavesi, Pulkkila och Oulainen
Kolla våra dryckesförslag för karelska piroger.
10. Blinifest
Luftiga blinier med krispig yta smakar gott med såväl fisk-, kött- som grönsaksfyllning.
”Blinier är numera den mest efterlängtade julmaten hos oss. Vi har varierat fyllningarna från rom till mousse på rökt ren och rökt morot. De senaste åren har jag tagit blinierna till nästa nivå genom att använda surdeg istället för jäst. Bliniernas underbara umamismak, med aningen syrlighet och mycket fett harmoniserar perfekt med rostad blanc de blancs champagne.”
- Mikko, Alkos utbildningschef, Tammerfors
Kolla också vårt recept på fylld blinipannkaka. Missa inte våra recept på härliga fyllningar: morotslax, rommousse och mujkmousse till blinier.
+1 Dessa nämndes också
Läckra julsallader
-
Sallad med apelsin och lök marinerad med olja och socker. Torr riesling på glas. -Saija, Alko Seinäjoki
-
Räksallad och skärgårdsbröd. -Pauliina, Alko Jyväskylä
-
Stjärnan på julbordet är en svampsallad. -Jenni, Alko Vantaa
Olika huvudrätter och mjuka desserter
-
Ingen jul utan skinka och svampsallad. - Tuula, Alko Lahti
-
Frestelse med rödbeor och blåmögelost. -Mervi, Alko Åbo
-
Hölskykurkut! -Roosa, Alko Vantaa
-
Potatislåda med mormors recept. -Hanne, Alko Lahti
-
Bärparfait. -Maarit, Alko Seinäjoki
-
Blinis. -Piia, Alko Helsinki
-
Ostar som dessert. Petteri, Alko Helsinki
Text Annika Elomaa, foto Kristiina Kurronen