
10 skäl att älska Italien
Vi har lärt känna Italien, speciellt via maten. Italiensk mat- och vinkultur har påverkat vår egen kultur i förbluffande stor utsträckning. På några decennier har vi tagit till oss bland annat pasta och pizza som en del av både vardag och fest i vårt kök.
1. Mamma mia! Familjen, hembygden och maten är det viktigaste
Om du frågar en italienare vem som lagar den bästa maten är svaret givetvis ”mamma”! Mat och att äta tillsammans med hela familjen är en väsentlig del av den italienska kulturen. Rätterna lagas omständligt – särskilt på veckosluten – och man sitter länge till bords.
Det italienska familjelivet kretsar till stor del kring mor- och farföräldrarna. De gör det möjligt för de vuxna att jobba och ser till att barnbarnen får mat.
Om de inte lagar maten själva, överväger italienarna mycket noga vart de ska gå och äta. Under måltiden pratar man om vad man just då äter och planerar kommande måltider. Också på jobbet efter lunchen beskriver man ingående vad man ätit till lunch innan man tar itu med arbetet igen.
2. Närmat som blev världsberömd
Italiensk mat bygger på säsongsbetonat och lokalt mattänk. De lokala dragen är kärnan i matkulturen:
-
Cucina povera – ”fattigt kök” – bjuder på jordnära, enkel mat av närproducerade råvaror.
-
Varje by har sitt eget sätt att laga mat.
-
Skaldjur och fisk äts vid kusten, men förekommer sällan i maten i inlandet.
-
Från Rom norrut används smör och grädde i matlagningen, från Rom söderut däremot tomat och olivolja.
-
Till maten dricks givetvis lokalt vin, eftersom smakerna från samma jordmån bäst kompletterar varandra.
-
Vin anses också främja matsmältningen, vilket är ett viktigt samtalsämne för italienare.

Pasta är inte bara pasta i Italien:
-
Medan det duger med pasta som pasta för oss, är det stor skillnad för italienare om en måltid serveras med tagliatelle eller spagetti.
-
I Italien finns det strikta regler för vilken form av pasta som hör ihop med vilken maträtt.
-
Det finns också regionala pastaspecialiteter.
-
Läs mer om viner som passar till pastarätter.
3. Lokala specialiteter, som fyllig amarone

Amarone som tillverkas av torkade druvor är stjärnan i den norditalienska regionen Valpolicella. Produktionsmetoden gör vinet exceptionellt generöst, sammetslent, mångdimensionellt och långlivat. Fylliga Amarone lämnar ingen oberörd.
Amarone passar till starka ostar och mastiga kötträtter, eller till plockmat som kallskuret, ostar, fikon, nötter och focaccia.
Gott också att avnjutas vid brasan!
Läs mer om Amarone.
4. Italienarnas kärlek till hembygden
Hembygden är oerhört viktig för italienarna, och kärleken till hemtraktens mat är en allvarlig sak. Faktum är att de lokalpatriotiska italienarna inte ens gillar att resa hemifrån.
Alkos service- och produktutbildare Susanna Hildén berättar en historia om sina italienska vänner som reste till Paris för tre dagar.
”När jag frågade mina italienska vänner hur deras resa gick, svarade de att det hade var helt horribelt. De hade varit tvungna att klara sig i hela tre dagar på fransk mat utan pizza och pasta.”
5. Sicilien vs. norr

Toscana och Veneto hör till Italiens mest kända vinregioner, men även vulkaniska Sicilien och särskilt dess röda viner är på internationell uppgång. Den som gillar barolo kan med fördel prova viner från Etnaregionen.
Vulkaniska Sicilien är en idealisk plats för vinframställning. Det torra och varma klimatet gör vinerna fylliga och generösa. Etnas vinodlingar ligger på sluttningar med vulkanisk jordmån, de högsta på cirka 1 200 meter. Det höga läget tillför vinerna lätta och fräscha drag.
På Sicilien satsar man på lokala sorter som Etnaregionens Nerello Mascalese och Nerello Cappuccio, som utgör ungefär en femtedel av vinblandningen. Det ger delikata men aromatiska viner med smak av tranbär, hallon, surkörsbär och torkade örter samt mineralaromer.
6. Länge leve italiensk roséprosecco!
Får det lov att vara ett glas rosa mousserande från Prosecco-regionen i nordöstra Italien, som har DOC-kvalitetsklassificering?
Den italienska vinlagstiftningen tillät produktion av roséprosecco för två år sedan, och det var början på populariteten för italienska mousserande viner. I Alkos försäljningsstatistik gick de för första gången om spansk cava som annars är finländarnas favoritbubbel.
Läs mer om skillnaderna mellan prosecco och cava.
Roséprosecco är ett friskt fruktigt, lätt bärsmakande och lättillgängligt mousserande vin med en färg som kommer från druvan Pinot Nero. Även om det är ett lättillgängligt vin är det inte lätt att tillverka. Produktionen med tankjäsningsmetoden tar 60 dagar, dubbelt så lång tid som för vanlig prosecco.
Denna rosa charmör är ett årgångsvin, men det är gjort för att drickas i ung ålder. Roséprosecco är en ypperlig aperitif och sällskapsdryck. Smårätter, som antipasti i italiensk stil, är perfekta att servera till roséprosecco.
7. Middag efter konstens alla regler
Aperitivo, antipasto, primo, secondo och dolce. Det är beståndsdelarna i en typisk italiensk femrättersmeny, som visserligen är vanligare under helger och på restaurang än till vardags.
-
Aperitivo, aperitif, väcker aptiten och kan vara ett glas prosecco eller bitter. Till drinken äts små godbitar: oliver, bruschetta-bröd och till exempel salami eller lufttorkad skinka, prosciutto crudo. Syftet med aperitifen är också att hålla hungern borta såpass länge att man orkar vänta på själva måltiden – i Italien äter man nämligen länge och njutningsfullt. I Italien finns det restauranger som specialiserat sig på aperitifer, där man sitter några timmar före den egentliga middagen.

-
Antipasto eller antipasti betyder förrätter. De kan till exempel bestå av marinerade grönsaker, kallskuret, ost eller sallad. Salladen är inte dränkt med en tung dressing, utan smaksätts med olivolja, vinäger, salt och peppar.

-
Primo är en mellanrätt med syftet att mätta. Det kan vara pasta, risotto, polenta eller soppa.

-
Secondo, det vill säga huvudrätten, är en enkel och liten portion kött eller fisk. Till den kan det serveras sidorätter av grönsaker, contorni.

-
Dolce, en söt dessert, äts efter huvudrätten. Efter desserten (inte med den!) smakar det till sist med en espresso, kanske även en digestif för att stimulera matsmältningen.

8. Klassiska italienska viner och lokala pärlor

Viner och råvaror från den egna byn är grunden i italiensk matkultur.
Många känner till Italiens klassiska röda viner: amarone, chianti, barolo och ripasso från välkända vinregioner som Valpolicella, Toscana, Piemonte och Veneto. Vinframställningen styrs av mycket långa traditioner. Vinhusens historia kan gå så långt bakåt som 23 generationer.
Förutom klassikerna finns det andra pärlor i Italien som är välkända för lokalbefolkningen men nya för utomstående. De är regionernas egna sorter som odlas på ett mycket litet område.
Vinframställningen går hand i hand med den lokala matkulturen. Därför passar lokala viner särskilt bra med ortens typiska rätter. Merparten av vinerna konsumeras också i den egna byn och säljs annanstans i mycket liten utsträckning. Det finns så många som över 350 lokala italienska druvsorter.
9. Underbara klassiker
Liksom italienare älskar vi pasta carbonara och bolognese, lasagne, pizza och pasta, men också andra klassiker som till exempel risotto och melanzane alla parmigiana.
Italienska desserter då? Millefoglie med citronsmak är en av de populäraste desserterna i Italien.
Tiramisu är troligen den mest kända av italienska desserter. Bara ordet tiramisu får en att känna smaken och doften av åtminstone espresso och mörk kakao.
I klassisk tiramisu används ingen alkohol, men det finns olika recept med antingen kaffelikör, mandellikör eller sicilianskt marsalavin.
Vi gjorde en drickbar version av tiramisu. Drickbar tiramisu? Helgerån, skulle italienarna säga. Mums, säger vi finländare.
10. Brett utbud av italienska viner
På Alko finns ett brett utbud av italienska viner. I början av 2023 innehöll Alkos vinsortiment totalt:
Utbudet i Alkos olika butiker varierar, men alla dessa kan beställas i webbbutiken.
Text Jaana Kalliokoski, foto Timo Pyykkö, styling Niina Meriläinen, expert Alkos service- och produktutbildare Susanna Hildén