10 skäl att förälska sig i champagne

Finländarna älskar champagne. Det är en dryck som skapar feststämning, sätter guldkant på speciella stunder och förmedlar kärlek – oavsett om det är stort kalas eller en helt vanlig vardag.

1. Bubblorna skapar feststämning

När champagnekorken poppar är det dags för fest.

Det spelar ingen roll om du är på tu man hand, bland goda vänner eller på en stor fest – när en champagneflaska öppnas, blir det alltid en lekfull och ­festlig stämning. Korkens plopp är startskottet för trevlig samvaro. Alla blir glada och uppsluppna.

Den som vill imponera på gästerna väljer en magnumflaska eller till och med en femton liters flaska champagne, men en piccolo­flaska fungerar precis lika bra. Alko har omkring 40 champagne­sorter på piccoloflaska i sitt sortiment. Du kan skåla med en vän, fira en liten framgång i var­dagen eller fördriva en ledig dag – en liten skvätt festbubbel passar till många olika tillfällen. Som 1800-talsförfattaren Oscar Wilde sade: fantasilös är den stackare som inte kommer på en anledning att dricka champagne.

Läs mer om champagnens historia.

2. Champagne kräver inte mycket, små tilltugg passar perfekt

Små, enkla godbitar passar som smakpar till champagne. Så här ordnar du en enkel fest mitt i vardagen:

  • Ost & champagne: köp en ask med bär, en bit ost och en färsk baguette – och njut av dem med champagne.
  • Färska bär & champagne: Blåbär och andra färska bär ­passar utmärkt tillsammans med en fräsch och fruktig roséchampagne, både till ­stilen och den vackra färgen. En pigg roséchampagne gifter sig också fint med ostar. Ostarna Chaource och ­Langres, som tillverkas i området Champagne, passar perfekt till ­champagne, men också läckra getostar och ostar av brietyp från små ­inhemska ysterier fungerar som smakpar till drycken.
  • Kött & champagne: Lufttorkad skinka, ­sammetslen paté och läcker salami smakar ­riktigt gott med champagne. Till dem ska du välja en smaklig årgångs­champagne eller ­standardchampagne med ­rostade toner. Nyanserade och ­strukturerade, kruttorra extra brut- och brut nature-­champagner fungerar utmärkt med rom.

Visste du att det också går att äta champagne? Här är några exempel på efterrätter som innehåller champagne. Prova!

bröd och ost
3. Champagne är en lyxvara – även för dem med liten budget

"Min smak är enkel, jag kan nöja mig med det bästa" – med andra ord: champagne! Winston Churchill var en välkänd champagneälskare som drack bubbel både i stunder av triumf och nederlag. Champagne kräver inte alltid fest och glamour.
Visst, champagne är en lyx, men en hurudan lyx? Jämfört med världens dyraste bilmärken eller klassiska ­armbandsur är en champagneflaska rätt förmånlig. Ingen annan lyxprodukt kommer så nära den normala vardagen.

Winston Churchill

4. Torra bubblor och det ljuva livet

Till rapartistens livsstil hör långa limousiner, maffiga guldsmycken, nattklubbar och champagne som halsas direkt från flaskan eller serveras on the rocks. Det visar att champagne kan drickas på ett traditionsbrytande sätt – men det är ändå champagne!

Den nya generationens champagne är demi sec, en halvtorr standardchampagne som har samma stil år efter år, precis som andra standardchampagner. Detta garanteras genom att blanda viner från olika årgångar, odlingsklimat och druvsorter. Standardchampagne kallas non vintage för att skilja den från årgångs­champagne, alltså vintagechampagne. Lyxiga blandningar från champagnehus kallas ofta cuvée prestige.

Har du koll på vad olika champagnetermer betyder? Om inte, så hittar du förklaringar till dem här.

Beyonce Knowles_Jay-Z

5. Ett utmärkt val till vinkällaren

En mjuk blanc de blancs-­champagne med rostade toner tillverkas på Chardonnay-­druvor och är ett utmärkt val till vinkällaren. I en magnumflaska åldras vinet något långsammare än i en 0,75 liters flaska, vilket gör det mer nyanserat med tiden. Vinet får en fylligare munkänsla.

magnumflaska

6. Skåla som en filmstjärna

Champagnefrukostar, lite oskyldig flört och charm.

Ursprungligenvar det endast kungligheter som hade råd med champagne. Sedan dess har den lyxiga dryckens image uppehållits av ­Hollywood. I filmen Frukost på Tiffany's smuttar ­Audrey Hepburn på champagne innan hon dricker sitt morgon­kaffe. I filmen Flickan ovanpå doppar Marilyn Monroe potatischips i champagne. Filmen Den store Gatsby har en legendarisk scen där Leonardo DiCaprio höjer sitt champagneglas mot kameran.

Den mest kända champagnedrickaren på vita duken är förstås James Bond. Agent 007 har imponerat med champagne i nästan 70 år.

Leonardo_DiCaprio

7. En modern jordbruksprodukt

Nu utmanar små vin­producenter stora hus att utveckla sina produkter.

De små vinodlarna i Champagne har traditionellt sålt sina druvor till stora vinhus. På 2000-talet har småbrukare i allt högre grad utvecklat sina egna vingårdar för att få se resultatet av sitt arbete från druvfältet ända till flaskan. Olika experiment med vildjäst och ekologisk odling har till exempel producerat nya fina champagnesorter. Därför har småbrukarna allt mer inflytande, även om produktionen inte kan mäta sig med stora vinhus när det ­gäller pengar eller volymer.

Champagneflaskornas vikt har minskat under de senaste åren för att spara bränsle vid transporter. Det är ett tecken på ökat ansvar i branschen. Härnäst blir det säkert aktuellt att tänka på presentförpackningarnas vikt och återvinningsbarhet.

vindruvor

8. Champagne passar till mat – eller som stödvin

Vilket vin till mat? Det bästa och enklaste valet är champagne.

Enligt fransmännen fungerar champagne perfekt både som aperitif och så kallad avslutningsdrink. Champagne är den perfekta välkomstskålen, den gör sig väl med måltider och kan avnjutas också efter maten.

Även om olika typer av drycker redan har valts ut till måltiden fungerar champagne bra som stöd­vin. En stödchampagne finjusterar smaklökarna före en måltid. Mellan rätterna kan man skölja fylliga smaker från munnen med champagne för att göra plats för nya smakintryck. Man kan också smutta på champagne vid sidan om andra drycker som valts ut som smakpar till maten. ­Jämförelsen kan överraska även den mest fanatiska rödvins­älskaren. När man känner sig proppmätt, kan ett sött dessertvin vara för mycket. Champagne, å andra sidan, har en uppfriskande effekt. ­Champagne färgar dessutom inte tänderna som rödvin gör – en fördel till!

Förvara champagneflaskan i en cooler och häll upp en ­liten skvätt åt gången för att bevara dryckens bubblor och svalka. Den svala drycken med friskt bubbel sköljer munnen innan nästa maträtt.

stödchampagne

9. Försäljningen av champagne har femdubblats sedan år 2000

Finländarna har hittat champagnen. Alkos försäljning per liter var 25 procent högre under januari–augusti jämfört med motsvarande period i fjol. Utvecklingen har länge varit positiv. Vi dricker över fem gånger mer champagne än vi gjorde år 2000.

För tio år sedan var den trendigaste champagnen kruttorr. Extra brut och zero dosage-­viner har fortfarande sina anhängare, men nu får champagne ha lite sötma, vilket balanserar vinets aromer.

Rosévinernas stora popularitet syns också i produktionsområdet Champagne. Upp till 15 procent av all champagne som produceras är roséchampagne. "Tjej­drycken" har mognat till ett seriöst gastronomiskt vin. Stilen varierar från fräscha och fruktiga roséer till bastanta roséviner som passar till måltider.

10. Romantiker eller inte – champagne förmedlar kärlek

Får jag bjuda på ett glas champagne?

Modegurun Coco Chanel har sagt att hon endast dricker champagne vid två olika tillfällen: när hon är kär, och när hon inte är det. Kärleksdrycken passar till många olika tillfällen: man kan bjuda på champagne när man träffar en ny intressant person, men man behöver inte glömma champagnen heller när man har byggt bo tillsammans. Att bjuda sin käraste på bubbel efter många gemensamma år förmedlar ett välsmakande budskap om kärlek och uppskattning.

Coco_Chanel

Text Niina Mälkiä, Foto Satu Nyström, Mattips Mika Rampa, Stil Hanna-Katariina Mononen

Dryckesförslag Anri Lindström och Taina Vilkuna, Alko

Champagne i Alkos sortiment
  • Alkos sortiment omfattar över 530 champagner, från små piccoloflaskor till en gigantisk 18-litersflaska.
  • Det billigaste sättet att avnjuta champagne är att köpa en piccoloflaska för drygt 10 euro. Vi har 25 olika champagnesorter på piccoloflaska för under 20 euro. De billigaste flaskorna på 0,75 liter kostar cirka 25 euro, de dyraste flaskorna kostar mer än 3 000 euro.
  • Sortimentet varierar från affär till affär, men alla Alko-butiker säljer champagne. Alla våra champagner kan beställas i Alkos webbhandel.

Läs mer