Hapokas sitrus, mikä viini?

Sitruksen happo voi olla juomaparille ystävä tai vihollinen. Alkon asiantuntijat kertovat, miten rakentaa juomasuositus sitrusherkuille.

Appelsiinit, sitruunat ja limet ovat tuttuja raaka-aineita kotikeittiöissä. Sitrusperhe on kuitenkin huomattavasti monipuolisempi, ja miltei kaikista niistä voi tehdä sekä suolaisia että makeita herkkuja. 

Mitä tämä tarkoittaa juomasuosituksen kannalta? Sitä pohtivat Alkon asiantuntijat Taina Vilkuna ja Anri Lindström. 

Makeat sitrusherkut 

Sitrushedelmät eivät ole pelkkää happoa, vaan niistä löytyy runsas kirjo herkullisia aromeja.  

Sitrusten kuorien eteeriset öljyt maustavat monia klassisia jälkiruokia ja leivoksia. Greipin, sitruunan ja appelsiinin aromit ovat oleellinen osa monia kuivakakku- ja leivosreseptejä. Juustokakut ja kermaiset pannacottat saavat ryhtiä limen kaltaisten sitrushedelmien mehusta.  

Floridan klassikkoherkku Key Lime Pie saa seuraa raikkaan hapokkaasta vehnäoluesta tai makean pirskahtelevasta moscato d´astista. 

Makean sitruunaista makumaailmaa voi löytää myös lasista. Italian lahja makeiden juomien maailmaan on tuttu limoncello. Amalfin rannikolla kypsyvien sitruunoiden syvin olemus on tiivistetty tähän herkulliseen likööriin, joka maistuu jälkiruokana sellaisenaan tai digestiivinä. Likööristä pyöräyttää hetkessä myös herkullisen spritzin, kun siihen lisää hieman proseccoa ja soodavettä.  

Testaa myös makeat sitrusreseptit: limoncello-donitsit  ja millefoglie.

Suolaisen ja happaman liitto toimii!  

Keittiömestarikin sen tietää: hyppysellinen suolaa taittaa hapokkuuden tunnetta ja pyöristää makuja. Suolan käyttö ei ole erityisen tyypillistä mutta ei tavatonta juomien maailmassa. Vanha saksalainen hapanoluttyyli gose maustetaan tilkalla suolaa, mikä tuo olueen erityislaatuisen makumaailman.  

Sitrushedelmiä hyödynnetään laajasti eri maiden keittiökulttuureissa. Pohjoisafrikkalaisen keittiötaiteen suolaan säilötyt sitruunat piristävät talvimausteisia taginepataruokia, joiden kanssa lasillinen hedelmäistä riojalaista punaviiniä tai kukkeaa alsacelaista gewürtztramineria on nappivalinta.  

Italian kuuman auringon alla kypsyneet sisilialaiset sitruunat piristävät risottoja ja raikastavat kermaisia pastoja ja pizzoja. Näiden sitruunaisten italialaisklassikoiden kanssa kannattaa tarjoilla viinejä, jotka sisältävät kylliksi hapokkuutta ja pyöreää hedelmäisyyttä.  

Veriappelsiini on löytänyt tiensä suolaisiin ruokiin. Alkukevään trendikäs sesonkiherkku maustaa niin risotot kuin salaatitkin. Tämän kauniin oranssin sitrushedelmän kylkeen istuu hedelmäinen roseeviini tai -kuohuviini tai runsaan trooppinen NEIPA-olut. 

Poimi suolainen sitrusresepti: alko.fi/sitruunapizza 

Eksoottisia makuja sitruksista 

Eksotiikannälkään löytää nykyään runsaasti erikoisempiakin sitrushedelmiä: 

  • Oletko kokeillut Earl Grey -teestä tuttua bergamottia?

  • Onko jättikokoinen pomelo tuttu? 

  • Tiesitkö, että pikkusitruunat voi syödä kuorineen? 

  • Finger lime ­hedelmästä voit puristaa sitruksista kaviaaria kruunaamaan ruoka-annoksen. 

Mitä juoma-aromeihin tulee, eksoottisia sitrusvivahteita on helppo aistia IPA-oluiden maailmassa. Tietyt aromihumalat ovat tunnettuja sitrusaromeistaan. Tutustu esimerkiksi appelsiiniseen ja trooppisen hedelmäiseen Amarilloon, greippiseen Cascadeen tai limearomiseen ja ananaksiseen Citraan 

IPA-oluiden voimakas humalointi toimii hyvin tulisen hapokkaan thaimaalaisen ruoan kanssa, jossa on usein reilu tujaus limemehua.  

Greippisen brunssiherkun, greippi-jogurttivuokakakun ohjeen löydät täältä. 

Teksti: Anri Lindström ja Taina Vilkuna 

Sinua voisi myös kiinnostaa