Mitä juomaksi makeisille?

Alkon asiantuntijat kertovat, mitkä juomat sopivat karkeille ja niistä valmistetuille herkuille. 

Mitä juomaa lakritsin kanssa?  

Lakritsinjuurta on käytetty historiallisesti lääkekasvina jo muinaisessa Mesopotamiassa. Se muovautui makeiseksi 1670-luvun Englannissa, kun yskänlääkkeenä käytettyyn aniksiseen lakritsinjuureen keksittiin lisätä sokeria. Lakritsinjuuri on itsessään makeaa, sillä kasvin sisältämä glykyrritsiini on 40 kertaa makeampaa kuin sokeri. Lakritsi on erityisen suosittu makeinen täällä Pohjoismaissa. 

Tuhdin lakritsin kanssa voi hassutella oluilla. Suolanpuraisulla varustettu gose-olut antaa lakritsille pienen salmiakkisen vivahteen ja raikastaa kokonaisuutta.  

Lakritsin ja vadelman klassikkoyhdistelmän voi rakentaa juoman avulla. Yhdistä tuoreeseen, pehmeään lakritsiin lasillinen kotimaista vadelmaviiniä tai -likööriä.  

Kokeile näitä lakureseptejä:

Mitä viiniä suklaan kanssa? 

Kaakaopavut sisältävät yli 600 maku- ja aromiainetta. Kun jauhettuihin kaakaopapuihin yhdistää kaakaovoita ja sokeria, syntyy yksi maailman suosituimmista makeista herkuista: suklaa. Pala laadukasta suklaata ja sille valittu juomapari päättää aterian tyylillä.  

Tummassa suklaassa kaakaopavun luonteikkuus pääsee oikeuksiinsa. Mitä tummempaa suklaa on, sitä enemmän siinä on moniulotteisuutta. Klassinen juomakumppani portviini on kyllin voimakas ja tasapainoinen tumman suklaan kieltä kutkuttavalle katkeruudelle. Kirsikkainen kriek-olut on nappivalinta tummasuklaisten jälkiruokien kanssa. 

Maitosuklaan lempeä makumaailma saa vertaisensa kumppanin pehmeästä punaviinistä. Mehevän marjaisat merlot- ja  zinfandelviinit nostavat hienosti esiin suklaan toffeisia ja kermaisia aromeja. 

Valkosuklaan hentoinen ja makea makumaailma kaipaa juomalta raikastavaa sitruksisuutta tai marjaisuutta. Kokeile valkosuklaan kanssa kuivaa mutta hedelmäistä roseeviiniä tai hunajaista sauternes-jälkiruokaviiniä Bordeaux´sta. 

Kokeile näitä suussasulavia suklaareseptejä: 

Toffeen makupariksi sopivat juomat 

Sitkeänpehmeä toffee valmistetaan tyypillisesti kermasta, voista ja sokerista. Raaka-aineita keittämällä karamellisoituvan sokerin pähkinäiset aromit yhdistyvät kerman ja voin aitoihin makuihin. Toffeeta valmistetaan sekä pehmeänä että kovana. Tunnetuimpia toffeita meille lienevät paperikääreiset kinuskikarkit ja englantilainen fudge. 

Toffeen voimaista makumaailmaa voi lähteä joko korostamaan tai taittamaan juomavalinnan avulla. Toffeisia ja erityisesti voimaisia aromeja löytyy esimerkiksi tammitetuista, runsas & paahteinen -makutyypin chardonnay-valkoviineistä, jotka ovat herkullisia erityisesti suolahipuilla silatun toffeen kanssa.  

Toffee saa tyylikkään vastaparin punamarjaisista mauista, ovathan jäiset karpalot kuumalla kinuskikastikkeella tunnettu klassikkojälkiruoka. Toffeen kermaisuutta taittavaa herkullista punamarjaisuutta löytyy roseekuohuviineistä

Kokeile näitä toffeereseptejä: 

 

Juomasuositukset: Anri Lindström ja Taina Vilkuna, Kuvat: Timo Pyykkö

Sinua voisi myös kiinnostaa