
10 skäl att förälska sig i Frankrike och dess viner
Frankrike är känt både för sin klassiska matlagning och sina högkvalitativa viner, och den franska matkulturen är en av de mest respekterade i världen. Inte konstigt att det spenderas mer tid vid matbordet här än någon annanstans. Vi har samlat 10 skäl att välja den franska stilen!
1. Gastronomins hemland
Haute cuisine, gourmet, béchamel, à la carte. Hela det kulinariska ordförrådet härstammar från franskan och landet har en obestridlig position i matvärlden. Teknikerna i klassisk fransk matlagning är kända på alla kontinenter och Le Cordon Bleu, världens mest prestigefyllda kockskola, finns i Paris.
Respekt för ingredienserna och uppskattning av årstiderna spelar en nyckelroll i det franska köket. Alla delar av slaktkroppen utnyttjas som kött i matlagning och såserna gör man själv från grunden. Smakerna är enkla, de viktigaste kryddorna är salt, peppar och färska örter. Maten köps helst på torget av lokala producenter.
Det franska köket upptogs 2010 som den första matkulturen i ett enskilt land på Unescos lista över immateriellt kulturarv.
2. Frankrikes traditionella rödviner
Frankrike är den sanna matriarken bland vinländer, där vinodlingens historia går tillbaka ända till medeltiden.
-
Ett av de största produktionsområdena är Rhônedalen med mer än 7 000 vingårdar. Rhône är känt för sina robusta rödviner, och därifrån kommer en av finländarnas favoriter, Châteauneuf-du-Pape, som är perfekt för den annalkande julsäsongen.
-
De mörka, tanninrika rödvinerna från den klassiska regionen Bordeaux har gått i en mer kommersiell riktning de senaste åren. Bordeaux behöver inte längre förvaras i källaren i 20 år för att mjukna, utan även unga viner är lättillgängliga tack vare nya produktionstekniker.
-
Letar du efter en sann vinupplevelse kan du rikta blicken mot Bourgogne. Regionens mest kända och lyxigaste viner kommer från gårdar som har fått den eftertraktade Grand Cru-kvalitetsklassificeringen.
-
Ett av de mest intressanta områdena i Frankrike just nu är Beaujolais, där den populäraste druvan är mindre kända Gamay. Denna mångsidiga druva är en riktig kameleontsort, med fyllighet som varierar från lät bärig till mörkare smaker, beroende på vingård och vinmakare.
Ett lätt avkylt Gamay-vin från Beaujolais är en riktig fullträff till kyckling Lyonnaise.
3. Underbara mousserande crémantviner
Det produceras även andra mousserande kvalitetsviner än champagne i Frankrike. Crémant görs med samma traditionella metod som champagne. Methode traditionelle innebär att vinet jäser och får sina bubblor i samma flaska som det säljs i.
Alko har inemot 80 crémantviner i sitt urval, varav ungefär hälften kommer från Alsace i nordöstra Frankrike.
Tips! Kombinera ett franskt mousserande vin med en galette med skogssvamp och lök, det blir en härlig smakupplevelse!
4. Frankrike är bakverkens förlovade land
Perfekt frasiga croissanter, gräddfyllda éclairs och macaronårta – franska bakverk är mästerligt utförda.
Fransmännen äter så mycket som 2,5 miljoner ton baguetter per år. Baguetten köps på ett lokalt bageri, boulangerie, på väg till jobbet. Det är inte ovanligt att se elegant klädda parisare på gatan med en baguette under armen.
5. Hela skalan av rosé
Rosévin produceras i Frankrike från regionerna i norr ända till Rhône i söder. Ta modigt till en rosé när du funderar på ett gott allroundvin till senhöstens festsäsong. Även om vi har en stark bild av rosé som somrig sällskapsdryck, finns det också strama och strukturerade matviner bland dem.
Rosévin finns i flera olika stilar.
-
Många anser att "riktig rosé" kommer från Provence: det är torrt och disigt ljust i färgen. Provensalska roséviner är de absoluta toppvinerna som resten av världen jämför sina roséviner med. Lätt och bärig rosé från Provence är ofta en blandning av druvorna Grenache, Cinsault och Syrah.
-
Ett bra val är mörk rosé från området Tavel i Rhône, med rödvinsaktig tanninsmak.
-
Torra roséviner är de populäraste just nu, och mer än 90 % av de franska rosévinerna i Alkos sortiment är torra.
-
En sötare stil representeras av halvtorr Rosé d'Anjou från Loiredalen, som traditionellt alltid innehåller minst 7 g/l av restsocker.
Läs mer i vårt artikel om rosévin.
6. Ansedda vita viner från Alsace och Loire
I nordöstra Frankrike, nära den tyska gränsen, ligger Alsace som är de franska vita vinernas främsta område. Under sin färgstarka historia har regionen tillhört både Tyskland och Frankrike, och vinerna i Alsace har traditionellt varit mycket tyska i stil. Till ytan är Alsace den minsta vinregionen i landet, men tack vare den geologiska mångfalden finns där en bred variation av olika vintyper.
Pärlor från vinregionen Alsace:
-
En stående favorit i Finland och för många det mest kända vinet från Alsace är torr eller halvtorr riesling. Krispig riesling från Alsace har syra från den mineralrika jordmånen och en eftersmak av persika.
-
Förutom riesling är parfymerad gewürztraminer, "gewü", det mest kända vinet från Alsace.
-
Vin från Alsace säljs i en långsmal flaska som också kallas “flöjten från Alsace". Formen går tillbaka till tiden när flaskorna transporterades på pråmar längs floden Rhen.
Läs mer i vår artikel om viner från Alsace.
Av Frankrikes övriga vitvinsregioner är Loire på uppgång:
-
Vid flodens övre lopp produceras syrligt mineralrika sauvignon blanc-viner i Sancerre och Pouilly-Fumé. De finns i världens bästa restauranger, och många anser dem vara de bästa vita vinerna i världen.
-
Den mest berömda regionen i Loiredalen, centrala Loire, är känd för sin torra och lätta chenin blanc.
Läs mer om druvan Chenin Blanc.
7. Den exakta franska måltidsrytmen
I Frankrike tillbringar man mer tid vid matbordet än i något annat land: i genomsnitt 2 timmar och 13 minuter om dagen. Det dagliga livet får sin rytm av måltiderna som i hela Frankrike äts nästan rituellt vid samma tider.
Frukosten äts tidigt på morgonen innan man går till arbete och skola. Den består av kaffe och en liten söt viennoiserie, ett bakverk ofta gjort av smördeg. Lunchen äts klockan 12-14. De mest jäktade parisarna hinner inte längre äta långa luncher med vin till, men vanligtvis innehåller ändå lunchen minst en för- och en huvudrätt.
På eftermiddagen mellan 16 och 18 serveras barnen ett mellanmål, le goûter. Det kan till exempel vara en chokladfylld croissant eller en bit baguette med ost. Vuxna äter inte mellanmål mellan måltiderna. Middagen äts med familjen på vardagar klockan åtta på kvällen, på helgerna ofta först efter tio.
Att äta tillsammans är en viktig del av kulturen, och ingen anledning att fira är för liten för att fransmännen ska samlas och skåla runt ett gemensamt bord.
I Frankrike avslutas måltiden ogärna med salta smaker. Därför följs ostbrickan som serveras efter huvudrätten alltid av något sött, det räcker fint med bara några vindruvor.
8. Namnskyddade starka drycker
Frankrike är också känt för sina starka drycker, en del av dem får enbart tillverkas i vissa områden.
-
Konjak är förmodligen är den mest berömda bland Frankrikes starka drycker. Den är namnskyddad och får endast framställas i provinsen Cognac. Konjak lagras i fler år på ekfat, gjorda av ek som enligt lagen måste vara minst 50 år gammal. Drycken indelas i tre kvalitetsklasser enligt längden på lagringstiden. Den mest prestigefyllda är XO-konjak som lagrats i minst 10 år.
-
Brandytypen armagnac är också namnskyddad och får framställas endast i regionen Armagnac vid foten av Pyrenéerna. Kvalitetsklasserna för armagnac motsvarar dem för konjak, men den lagras vanligtvis något längre än motsvarande kategorier av konjak.
-
Andra välkända franska starka drycker är det normandiska äppelbrännvinet calvados, anisbrännvinet pastis, som är en populär aperitif samt absint, känd som konstnärernas dryck.
9. Mångsidigt utbud i Languedoc-Roussillon
Regionen Languedoc-Roussillon i södra Frankrike sågs länge som en region som producerar förmånligt och lättillgängligt vin i stor skala. Massproduktionen som började i området på 1960-talet har nu minskat, och fokus har övergått från kvantitet till kvalitet.
Nya generationer av vinmakare håller på att upptäcka regionen, där en hektar vinodling kostar endast en femtedel av det normala på annat håll. Mindre områden längre från kusten lockar vintillverkare med ett svalare klimat och en varierad jordmån, som än så länge bara har skrapats på ytan!
Languedoc-Roussillon är mest känd för de här vinerna:
-
mustiga, blandade röda viner som domineras av Grenache.
-
Picpoul de Pinet-vitviner, fräscha av havsbrisen, är trendiga i många europeiska länder.
-
mousserade viner av Mauzac. I Limoux tillverkades de första mousserande vinerna i världen med den traditionella metoden, huvudsakligen av druvan Mauzac.
10. Alko har ett heltäckande utbud av franska viner
Det finns nästan 2 500 franska produkter på Alkos hyllor. Största delen av dem, ca 720, är mousserande vin eller champagne. Det finns cirka 600 olika franska rödviner, cirka 490 vita viner, 180 konjakssorter och cirka 145 roséviner.
Priserna på franska rödviner i 0,75 liters flaska varierar från cirka 10 euro till specialiteter värda tusentals euro. Alko har cirka 70 franska röda viner som kostar 10–15 euro.
Text Nelli Numminen, foto Antti Vettenranta, Alkos expert: produktchef Karina Tiihonen