
Så här ordnar du en oförglömlig veneziansk afton
Sista lördagen i augusti firas veneziansk afton för att ta ett festligt farväl av sommaren. När mörkret äntligen faller tänds facklor och lyktor, vi äter gott tillsammans och skålar för alla sommardagar som vi har fått njuta av. Här är en ABC-lista med tips för en härlig och stämningsfull veneziansk afton.
ABC för veneziansk afton
A – Aperitif
Välkomna dina gäster med en välkomstdrink. På veneziansk afton passar till exempel Negroni Spagliato eller Limoncello spritz.
B – Boccia
Till trädgårdsfesten hör självklart också trädgårdsspel! Boccia är den italienska kusinen till boule, där man försöker kasta metallbollar så exakt som möjligt. Förutom boule eller boccia passar också traditionell kubb och pilkastning som underhållning.
C – Camping
På veneziansk afton är det mäktigt att sitta nere vid en österbottnisk strand och njuta av alla brasor, facklor, lyktor och fyrverkerier som lyser upp augustihimlen. En perfekt kväll för ett campingäventyr! Slå upp tältet och njut av den magiska stämningen.
D – Dryck
Gör en somrig sangria istället för festbål. Den passar också som sällskapsdryck och är lätt att göra i en alkoholfri version. Visste du att du kan göra sangria med rött vin, vitt vin och även rosévin?
E – Eld
I början förknippades inte det finländska venezianskfirandet med något speciellt datum, det kunde ske vilken augustikväll som helst. Huvudsaken var att det blev tillräckligt mörkt på kvällen, så att reflektionen av elden som tändes vid vattnet kom till sin rätt på vattenytan. Numera firas alltid veneziansk afton den sista helgen i augusti, och brasan vid stranden är fortfarande en viktig del av firandet.
F – Forneldarnas natt
Samtidigt som veneziansk afton firas forneldarnas natt, speciellt längs Östersjöns stränder. Firandet har fått sitt namn från varningssignalerna som användes för att lotsa sjömän till land när fara hotade för tusentals år sedan.
Idén om att fira forneldarnas natt föddes på Kimitoön och eldfesten har delvis har skapats med den venezianska aftonen i Österbotten som förebild. Firandet av forneldarnas natt spred sig snabbt från Åbolands skärgård österut och också över till Stockholms skärgård och den estniska kusten. Under Forneldarnas natt tänds brasor vid vattnet klockan 21.30.
G – Grillat
Grillrätter passar perfekt en kväll i slutet av augusti. Vad sägs om BBQ-kyckling, trendig hjärtsallat med kimchisås eller grillad grisfilé med ponzu? Till grillade rätter passar det bra att servera öl. Mörka lageröl, fruktiga och kryddiga belgiska öl eller välhumlade india pale ale (IPA) är utmärkta smakpar till grillat kött.
H – Halvmåne
Årets veneziansk afton infaller den 26 augusti 2023. Om festligheterna kan hållas under klar himmel kommer en växande halvmåne att lysa upp augustihimlen.
I – Insekter
Insekter är objudna gäster på sommarens trädgårdsfester. Myggorna brukar dyka upp när kvällen blir svalare, så se till att vara förberedd med myggmedel.
J – Jordgubbar
En perfekt kväll att njuta av jordgubbar i alla former. Har du testat att grilla jordgubbar? En uppskattad efterrätt som du kan göra till och med två dagar före servering är marängtårta med myntajordgubbar och citron- och vitchokladskum. Vill du bjuda på något lite kul och annorlunda passar spett med mockarutor och jordgubbar. Jordgubbar passar naturligtvis också i drinkar. En mocktail med lime, mynta och jordgubbar känns härligt fräsch en sensommarkväll!
K – Kräftskiva
En del kombinerar två underbara festligheter i slutet av sommaren: veneziansk afton och kräftskiva. Som dryck till kräftorna kan du erbjuda torrt champagne hela kvällen, även som sällskapsdryck. En elegant pilsneröl passar också bra som matdryck till kräftor på venetiansk afton.
Dryckesvisor är ett roligt inslag på kräftskivan, som garanterat höjer stämningen. Du kan skriva ut några sångböcker till gästerna så att den gemensamma sången flyter smidigt.
Förutom kräftor kan du också servera andra skaldjur på veneziansk afton. Grillade skaldjur har blivit en riktig trend på svenska sommarbord. Prova grillade BBQ-räkstjärtar, en skaldjursgryta eller Sinikka Sokkas risotto med flodkräftor.
L – Lyktor
Färgglada papperslyktor och ljusslingor användes för att lysa upp kanaler och gondoler i Venedig, där venezianskfirandet fick sin början. Häng upp färgglada papperslyktor och ljusslingor i träden, fönstren eller taket. Traditionella stormlyktor skapar också en stämningsfull dekoration.
M – Musik
Avsluta sommaren med en festival! Du behöver inte ha kända artister: det räcker med att någon i gänget kan spela gitarr eller något annat instrument. Skriv ut sångtexter på papper och få gästerna att sjunga tillsammans. För att skapa stämning kan du också spela en Spotify-spellista som DJ Bunuel har planerat för veneziansk afton.
N – Nattgäster
Om du ordnar en större fest vid sommarstugan behöver du troligen också ordna med extra sovplatser. Luftmadrasser är en praktisk investering eftersom de kräver inte mycket förvaringsutrymme när de är tömda. Det är en bra present till en sommarstuga där det ofta ordnas fester.
O – Ostbricka
Om festen ska pågå sent in på natten kan det vara bra att servera lite kvällsmat. I Sverige kallas den här måltiden för vickning eller nattamat. Det kan vara en ostbricka, grillad korv eller en matig sallad.
P – Presenter
Är du bjuden till en fest på veneziansk afton? En bra gåva till värdparet är en flaska mousserande vin eller ett gott vin, eller en gourmetkorg. Vackra ljus också en uppskattad presentidé som passar till kvällens tema. Till en fest ute vid en sommarstuga passar det alltid att ge en bastukvast, miljövänliga rengöringsmedel eller en bukett vilda blommor som gåva.
Q – Quiz
Ifall det blir regn kan det vara bra att ha någon programpunkt som kan hållas inne i stugan. Sällskapsspel är roligt, men om ni är många så kan det bli svårt i praktiken. Gör en frågesport, kanske med veneziansk afton som tema, och låt gästerna gissa de rätta svaren på dina frågor. Den som har flest rätt vinner – och ska naturligtvis få ett fint pris!
R – Raketer
Hela dagen går barnen och väntar på att det ska bli kväll. När mörkret äntligen faller tänds facklor, lyktor och slutligen det som alla ivriga små sett fram emot – raketer. Många städer vid västkusten ordnar stora fyrverkerishower under venetiansk afton. I Karleby har man sedan 1970-talet ordnat en stadsfestival som man kallar "veneziad" den sista helgen i augusti.
Privata fyrverkerier är tillåtna under venetiansk afton, men det gäller att på förhand kolla aktuell information från det regionala räddningsverket. Fyrverkerier är förbjudna när varning för gräs- eller skogsbrand har utfärdats och vid hård blåst.
S – Sommarstuga
Veneziansk afton är sedan länge en tradition längs den österbottniska kusten där många tillbringar hela sommaren ute vid stugan. Bland svenskspråkiga kallas veneziansk afton också för “villaavslutning”. Sommarstugesäsongen avslutas med en färgsprakande fest som firas tillsammans med familj, vänner eller kanske grannarna i stugan bredvid.
T – Tillsammans
Det är betydligt enklare att ordna fest tillsammans, som ett knytkalas. Om du fixar festlokalen och dekorationerna kan gästerna bidra med något till den gemensamma festmåltiden. Det underlättar planeringen av maten om du ger tydliga riktlinjer för vad gästerna kan ta med. Glöm inte att informera om eventuella matallergier!
En enkel och rolig buffé skapas med olika sorters dippsåser och tillbehör. Förutom chips kan ni dippa grönsaker, bröd, pommes frites samt kött- och kycklingspett.
U – Utekalas
Om du inte har en egen sommarstuga eller bakgård där du kan ordna fest kan ni också samlas på stranden för att fira veneziansk afton med picknick. Duka upp en festbuffé på ett utflyktsbord och skåla i vackra engångsglas, så att inga glasskärvor sprids på stranden. Kom ihåg att samla ihop skräpet och ta det med dig!
V – Venedig
Fyrverkerikonsten kom till Europa via Italien på 1500- och 1600-talet. Det var under en karneval i det dåtida handelscentret Venedig som de första kinesiska fyrverkerierna i Europa avfyrades, och därför började konsten kallas för venezianska eldar. Venezianskfirandet spred sig sedan från Venedig till andra delar av Europa och blev särskilt populär i Schweiz, Tyskland och Storbritannien. Till Finlands hamnstäder kom traditionen troligen med sjöhandeln under 1800-talet.
W – Weissbier
Weissbier, eller veteöl, är sommarens bästa öl. Om du letar efter en god allrounddryck till middagen på veneziansk afton, välj veteöl: dess fruktighet passar till nästan vilken mat som helst. Vetet ger ölet en frisk fruktighet och syrlighet. Alko har över 60 sorter av veteöl i sitt sortiment.
X – X-factor
En erfaren festarrangör vet att de bästa festerna har något extra som gästerna kommer att minnas i årtionden. Vad skulle det kunna vara på din fest? Kanske en riktigt överraskande maträtt, en exotisk drink eller en oförglömlig programpunkt?
Y - Yllefilt
En sen augustikväll kan bli överraskande kylig. Uppmana gästerna att ta med sig varma kläder, en vinterjacka är ingen dum idé. Placera också yllefiltar och yllesockor i synliga korgar så frusna gäster kan låna. De kommer säkerligen att vara populära när solen går ner.
Z – Zucchini
Augusti är högsäsong för inhemska grönsaker, många av våra grönsaker smakar allra bäst just då. Duka fram zucchini, blomkål och gurkor på bordet. Som smakpar till säsongsgrönsakerna passar torra och friska vita viner som Riesling, eller torra roséviner som italienska Chiaretto.
Å – Återanvändning
Diska och spara gamla sylt- och konservburkar av glas, du kan göra personliga lyktor av dem! Om du vill kunna hänga upp lyktan binder du ett snöre runt glasburkens öppning och fäster en bit ståltråd som en båge över öppningen.
Glaslyktan är vacker i sig själv, men vill du höja mysfaktorn kan du måla burken, klä in den med färgat silkespapper eller kanske en bortglömd liten virkad duk som förtjänar att stå i rampljuset igen. Duken skapar fantastiska mönster med skuggorna. Använd gärna batteridrivna ljus i lyktan, eller fyll den med en ljusslinga, så behöver du inte hålla koll på lyktan under kvällen.
Ä – Äppeldricka
Det finns olika äppelsorter som mognar vid olika tidpunkter, och mognadstiden kan dessutom variera något beroende på väderförhållanden och region. De första inhemska äpplena börjar mogna i augusti. Ta vara på dem och bjud på en krispig äppeltonic med timjan! Vill du använda egna äpplen i en efterrätt passar en äppelpaj i långpanna.
Ö – Österbottnisk tradition
Firandet av veneziansk afton fick sin början ute vid sommarstugorna i Österbotten. Där tillbringade många hela sommaren, och villaavslutningen hölls den sista helgen innan alla skulle återvända hem till skolstarten i början av september. Man eldade facklor och tände brasor för att göra sig av med ris, kvistar och annat skräp som hade samlats under sommaren. Småningom spred sig venezianskfirandet till resten av landet.
Dryckesförslagen till artikeln gavs av Janetta Kivistö som är säljare och utbildare på Alko i Björneborg. Hon är också utbildad kock.
Text: Johanna Hägg