Alkolaisten joulureseptit – 10 joulupöydän bravuuria

Mitä ruokaa, juomaa tai leivonnaista ilman joulu ei tule? Kysyimme Alkon henkilökunnalta mikä jouluresepti on heidän joulupöytänsä tähti. Saimme toinen toistaan houkuttelevampia herkkuja ja mielenkiintoisia tarinoita niistä. Poimi parhaat ideat omaan juhlakauteesi, juomasuositusten kera tietenkin.

1. Klassinen kalapöytä 

”Jouluna nautin eniten runsaasta kalapöydästä, johon kuuluu kylmä- ja lämminsavulohta, graavattua lohta tai siikaa ja mätiä lisukkeineen. Lisäksi keitettyjä perunoita ja ehkä nokare voita. Ruokajuomana ehdottomasti tsekkiläinen pils tai lager. Tämä sama kombo toimii yhtä lailla keskikesän juhlassa, mutta silloin lisukkeena on tietysti uudet perunat.” 

- Minttu, Alko Espoo Lähderanta ja Entresse 

Katso graavilohen ja -siian maustamisvinkit sekä täyteläisen mätimoussen resepti. 

2. Kylmäsavulohi-tuorejuustorullat 

”Ehdoton jouluherkkuni on kylmäsavulohi-tuorejuustorullat. Tästä määrästä lohta olen tehnyt kaksi pienempää tai yhden isomman rullan, riippuen siitä, kuinka suuria kiekkoja olen halunnut tarjota.” 

- Emma, Alko Helsinki Itäkeskus Easton 

Katso kylmäsavulohi-tuorejuustorullien resepti. 

3. Kekkosen herkku: pirunsalaatti 

”Meidän jouluumme kuuluu ehdottomasti pirunsalaatti, jota jo presidentti Urho Kekkonen kävi syömässä ravintola Königissä Helsingissä 1950–60-luvulla. Isäni oli vahtimestarina tuolloin siellä. Hän oli varsinainen herkkusuu ja meillä syötiin upeita ruokia. Siihen aikaan tunnetut kokit kävivät meillä kylässä.  

Sieltä on lähtenyt omakin kiinnostukseni ruokaan ja nykyisin olenkin varsinainen ruokafriikki. Pirunsalaattiin tulee isoja katkarapuja, punaista paprikaa ja ananaspaloja tai -murskaa. Kastikkeeksi lisätään ketsupilla ja cayennepippurilla maustettua majoneesia.” 

- Sirpa, Alko Vantaa Tikkurila, Korso ja Hakunila 

4. Talvinen munatoti 

”Jouluperinteeseeni kuuluu jälkiruoaksi ja muutenkin joulun aikaan siemailtavaksi valmistettu munatoti. Itse keitetty joulumausteinen toti on ihanan pehmeää, ja sen voi tehdä myös laktoosittomana. Terästän totin tummalla rommilla, mutta se maistuu myös holittomana.”  

- Tiina, Alko Kuopio Savilahti 

Katso munatotin resepti. 

5. Viskimarinoidut valkosipulinkynnet 

Itse tehty on parasta. Ruokalahjalla on mukava muistaa ystävää, naapuria tai vaikka isovanhempia. Viskimarinoidut valkosipulit sopivat vietäväksi myös hänelle, jolla on jo kaikkea. Ja mikä parasta, lahja menee yleensä heti käyttöön eikä jää kaappiin pyörimään. 

”Valkosipulit ovat parhaimmillaan kinkun, leikkeleiden ja laatikoiden kanssa. Juomasuositukseksi valkosipuleille kannattaa kokeilla raikasta pilsneriä tai saksalaista makeamaltaisempaa bock-olutta.” 

- Jyri, Alko Kouvola Tervaskangas 

Katso viskimarinoitujen valkosipulinkynsien resepti ja vinkit muihin syötäviin joululahjoihin

6. Vegaanin valinnat 

Kata pöytään jouluklassikoiden vegaanisia versioita ja aivan uudenlaisia makuja. Monet tutut jouluruoat taipuvat helposti vegaanisiksi vaihtamalla esimerkiksi maitotuotteet kasvipohjaisiin.  

”Suosikkini on sinappihunnussa paahdetut ruusukaalit: Pyörittelen halkaistut ruusukaalit makean sinapin ja oliiviöljyn seoksessa sekä maustan suolalla ja mustapippurilla. Vuoan pinnalle ripottelen seesaminsiemeniä tai leipärouhetta limpusta. Ruokajuomana toimii pehmeä, makean maltainen tumma lager.” 

- Heidi, Alko Seinäjoki Megakeskus 

”Meillä ei ole joulua, jollei ole lanttu- ja porkkanalaatikkoa. Kun vanhin lapsistamme vaihtoi vegaaniseen ruokavalioon, muuttuivat laatikot myös vegaanisiksi. Ja maku vain parani! Eli joulupöytämme ehdottomat ikivihreät ovat kaurajuomalla lempeästi paistetut lanttu-, porkkana- ja bataattilaatikot.” 

- Annukka, Alko Pertunmaa Kuortti 

Kokeile punajuuresta valmistettua vegaanista kylmäsavuporoa sekä muita vegaanisia joulureseptejä: vegaaninen sinappisilli herkkusienistä, vegaaninen valkosipulisilli munakoisosta ja helppo porkkala

7. Ikisuosikki taatelikakku 

Perinteinen taatelikakku hurmaa vuosi toisensa jälkeen. Kakun makua voi muuntaa valitsemalla nesteeksi taateleiden keittämiseen glögin, mehun, kahvin tai tumman oluen. Mehevä kakku säilyy pitkään ja on helppo tehdä omaan kahvipöytään, lahjaksi tai myyjäisiin. 

”Jos joulupöydässä ei ole taatelikakkua, niin mieli on musta kuin Lapin taivas shamaanin purkitettua revontulet. Harvoin on tullut mitään juomaa nautittua kakun kera, mutta tawny port olisi varmasti loistava makupari.” 

- Valtteri, Alko Järvenpää 

Taatelikakun kekseliäitä versioita ovat tahmea taatelisuklaakakku ja saksalainen taateli-olutkakku

8. Helppo marjajäädyke  

Raikas, kevyt ja etukäteen pakastimeen tehty marjajäädyke on loistava päätös aterialle. 

”Klassikkoni ovat kulkeutuneet 1990-luvulta, jolloin teininä aloin valmistaa meidän joulupöydän jälkiruoaksi marja-rahkajäädykettä kermavaahdon ja marjojen kera. Se on helppo ja nopea tehdä, vaikka hyvissä ajoin ennakkoon pakkaseen. Jäädykkeen voi koristella myös marengeilla ja tarjota kinuskikastikkeen kanssa. ” 

- Hanna, Alko Järvenpää 

Marja-rahkajäädykkeen reseptin löydät täältä

9. Itse tehty karjalanpiirakka  

”Meillä joulupöydän tähti on ehdottomasti itse tehdyt karjalanpiirakat munavoilla ja niiden kylkeen jääkaappikylmä tsekkiläinen lager tai glögi. Mummuni oli Karjalan evakoita, ja lapsuudessa kokoonnuttiin ennen joulua koko suvun naisten voimin leipomaan yhdessä piirakoita mummulan leivinuunissa.” 

- Jaana, Alko Haapavesi, Pulkkila ja Oulainen 

Poimi juomasuositukset karjalanpiirakalle. 

10. Rapsakat blinibileet 

Kuohkeiden ja rapeapintaisten blinien lisukkeina maistuvat niin kala-, liha- kuin kasvistäytteet. 

”Blinit ovat meillä meille nykyään joulun odotetuin ruoka. Täytteitä olemme varioineet mädeistä savuporomousseen ja porkkalaan. Viime vuosina blinien kanssa olen päässyt seuraavalle tasolle käyttämällä hapanjuurta hiivan sijaan. Blinien upea umamisuus, pieni happamuus ja runsas rasvaisuus sointuvat täydellisesti paahteisen blanc de blancs samppanjan kanssa.” 

- Mikko, Alkon valmennuspäällikkö, Tampere 

Katso blinipannukakun resepti.  

Näin onnistut blinitaikinassa. Katso myös reseptit herkullisiin täytteisiin porkkalaan, mätimousseen ja savumuikkumousseen

+1  Näitä makuja ehdotettiin myös 

Herkulliset joulusalaatit 

  • Öljyssä ja sokerissa marinoitua appelsiini-sipuli-persiljasalaattia. Lasiin kuivahko ja hapokas riesling. -Saija, Alko Seinäjoki

  • Katkarapusalaatti ja saaristolaisleipää sekä itse mukailtu Caesar-salaatti. -Pauliina, Alko Jyväskylä

  • Joulupöydän päätähti on itsepoimituista ja säilötyistä suolasienistä tehty sienisalaatti. -Jenni, Alko Vantaa 

Erilaiset pääruoat ja suussa sulavat jälkiruoat

  • Ei se joulu tule ilman kinkkua, myös sienisalaatti ja uudet perunat on oltava. - Tuula, Alko Lahti 
  • Punajuuri-aurajuustopaistos, joka sopii hyvin myös kylmänä nautittavaksi. -Mervi, Alko Turku

  • Hölskykurkut! Nautitaan kalapöydän antimien seurana. Juomana rapsakan hapokas sampanja. -Roosa, Alko Vantaa

  • Tuuvinki, eli imelletty perunalaatikko mummon reseptillä Hämeestä. -Hanne, Alko Lahti

  • Puolukkajäädyke. -Maarit, Alko Seinäjoki

  • Blinit joulun päätähtenä. Jälkiruoaksi raikas sorbetti tuoreilla marjoilla ja proseccolla kuorutettuna. -Piia, Alko Helsinki

  • Jälkiruokana pari kolme juustoa sekä lasillinen punaista portviiniä. -Petteri, Alko Helsinki

Maistuvat sormisyötävät

  • Savuporokääryleet, täytettynä smetanalla, raejuustolla, maustekurkulla, piparjuuritahnalla, kapriksella, valkosipulilla ja persiljalla. – Eila, Alko Kuusamo

  • Graavattu peura ja kotijuusto -Sanna, Alko Salo

  • Lohiterriini osana runsasta joulupöytää. -Irja, Alko Ranua

  • Itse tehty maksapatee tilkkasella sherryä. -Sari, Alko Laukaa

  • Lohimoussekakku. Juomaparina runsas ja paahteinen rosé kuohuva - Sanna, Alko Kuopio

  • Siikatartar saaristolaisleivällä on joulun tärkein herkku. Juomaparina klassinen roseesamppanja, -Ulla, Alko Espoo 

 

Teksti Annika Elomaa, kuvat Kristiina Kurronen