Juustotarjotin - näin kokoat helposti

Loppuvuoden juustosesonki on täällä! Näyttävän juustotarjottimen kokoaminen on helpompaa kuin uskotkaan, sen loihdit käden käänteessä illanistujaisten päätähdeksi.

Juustotarjottimen anatomia

Kokoa juustotarjotin muutamasta erilaisesta, toisiaan täydentävästä juustosta ja herkullisista lisukkeista. Juustot voidaan jaotella monella tavalla, esimerkiksi juuston kypsyyden ja kovuuden, rasvaisuuden, kypsytystavan, käytetyn raaka-aineen tai maun voimakkuuden mukaan.

Kovat ja pidempään kypsytetyt juustot ovat koostumukseltaan kiinteitä ja sopivat vahvempien juustojen ystäville. Puolikovat, pehmeät ja miedot juustot maistuvat yleensä kaikille. Sini-, valko- ja punahomejuustojen valikoima on runsas. Tarjottimelle sopivat esimerkiksi kypsä pehmeä valkohomejuusto, voimakas sinihomejuusto tai hienostuneen hedelmäinen punahomejuusto.

Näin kokoat juustotarjottimen

  • Valitse juustotarjottimelle 3–6 erityyppistä juustoa: esimerkiksi 1 mieto juusto, 1–2 voimakkaamman makuista pidempään kypsytettyä juustoa sekä 1–2 homejuustoa. Voit valita myös vegaanisia vaihtoehtoja juustoille, joita on tarjolla nykyään runsaasti.

  • Varaa juustoja 100–200 grammaa ruokailijaa kohden riippuen siitä, kuinka paljon muuta tarjottavaa on. Jälkiruoaksi riittää pienempikin määrä 50–100 g juustoa syöjää kohden.

  • Kovat ja kypsytetyt juustot on hyvä ottaa huoneenlämpöön 1–2 tuntia ja pehmeät juustot noin puoli tuntia ennen tarjoilua, jotta maut ja aromit pääsevät esille. Leikkaa juustoista paloja tai asettele ne kokonaisina tarjoiluvadille.

Katso tarkemmat ohjeet ja juomasuositus juustotarjottimelle

Juustojen kumppanit

Keksit, leivät, hillot, marjat, hedelmät sekä mantelit ja pähkinät ovat juustojen suosittuja kavereita.

  • Hedelmät ja marjat. Juustojen kanssa maistuvat makeat ja vähähappoisemmat hedelmät ja marjat, jotka tasapainottavat juustojen suolaisuutta. Hyviä vaihtoehtoja ovat omenat, päärynät, persikat, aprikoosit, viinirypäleet, taatelit, viikunat, melonit, persimonit, vadelmat, pensasmustikat ja kirsikat.

  • Hillot ja kuivatut hedelmät. Hillot, hillokkeet ja chutneyt sekä kuivatut hedelmät, hunaja ja vaahterasiirappi sopivat erinomaisesti kaikkien juustolaatujen seuraksi.

  • Leivät ja keksit. Tarjoa juustojen kanssa myös esimerkiksi keksejä, hapankorppuja, siemennäkkileipää, patonkia, saaristolaisleipää, limppua, hapanjuurileipää tai piparkakkuja. Valmiit keksilajitelmat ovat helppoja ja sopivat monenlaisten juustojen kanssa nautittavaksi.

  • Muut lisukkeet. Kokeile juustojen kanssa myös oliiveja, salamia ja muita leikkeleitä sekä aurinkokuivattuja tomaatteja.

Yhdistele ja maistele juustojen kanssa

Sinihomejuusto, piparkakku ja päärynä ovat takuuvarma kolmikko, mutta maistuvia makupareja voi löytyä yllättävistäkin yhdistelmistä. Nappaa vinkit talteen seuraavaa juustoiltaa varten.

Juuston ja viinin yhdistäminen

Jos maistelet juustojen kanssa viinejä, valitse niiden kanssa neutraalin makuisia lisukkeita. Näin juusto ja siihen sointuva viini pääsevät paremmin oikeuksiinsa. Kurkkaa kullekin juustotyypille omat parhaat viinikumppaninsa. Näin yhdistät juuston & viinin

Sinua voisi myös kiinnostaa